Σχολή Γονέων: Μεγαλώνοντας υπεύθυνα και ψυχικά υγιή παιδιά

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018
Ώρα έναρξης: 18:30

Σ’ ένα κόσμο γεμάτο γρήγορες αλλαγές και απαιτήσεις, το πιο χρήσιμο δώρο που μπορεί να κάνουμε ως γονείς στα παιδιά  μας είναι η καλλιέργεια της υπευθυνότητας. Αν ονειρευόμαστε  μια καλύτερη κοινωνία, μια καλύτερη χώρα και πιο ευτυχισμένους ανθρώπους σε αυτή, η υπευθυνότητα είναι το κλειδί της καλύτερης ποιότητας ζωής.

Η επιβολή ορίων αποτελεί μέρος της καθημερινότητας κάθε γονιού. Οι προηγούμενες γενιές ταύτιζαν την οριοθέτηση με την τιμωρία, σήμερα όμως μιλάμε περισσότερο για καθοδήγηση, ή για έναν τρόπο να διδάξουμε τα παιδιά μας πώς να τα βγάζουν πέρα στον κόσμο. Μέσα από την οριοθέτηση, ένας γονιός δεν υποδεικνύει απλώς στο παιδί του τι πρέπει να πει ή τι πρέπει να κάνει, αλλά και το βοηθά να διαχειριστεί τις παρορμήσεις και τα άγχη του. Τα όρια που επιβάλλει ο γονέας εσωτερικεύονται και βοηθούν τα παιδιά να νιώθουν ασφαλή.

Οι αταξίες, οι σκανταλιές και η παραβίαση κανόνων αποτελούν φυσικό και αναπόφευκτο κομμάτι της ανάπτυξης. Τα παιδιά είναι περιπετειώδη, έχουν έντονες παρορμήσεις και μία ισχυρή ανάγκη για ανεξαρτησία. Η πρόκληση για τους γονείς είναι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα αναπτυξιακά αυτά ζητήματα με ένα θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Για όλα αυτά τα θέματα θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, να αναρωτηθούμε και να απαντήσουμε.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Μαρία Χατζηπανταζή γεννήθηκε το 1972. Σπούδασε στο τμήμα ψυχολογίας του ΑΠΘ και μετεκπαιδεύτηκε στην  Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Λονδίνο (CITY UNIVERSITY OF LONDON, MSc  in Counseling Psychology). Εκπαιδεύτηκε στην Αντλεριανή και την Συστημική ψυχοθεραπεία και στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων (Cert., REGENT’S COLLEGE, LONDON). Έχει εργαστεί στην Αγγλία και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη ως ιδιώτης από το 2000. Συνεργάζεται συστηματικά από το 2000 με το Ταμείο Υγείας της Τράπεζας Της Ελλάδος και την Τράπεζα  Της Ελλάδος όπου διοργανώνει σεμινάρια στους υπαλλήλους για θέματα εργασιακής Ψυχολογίας και Life Coaching. Επίσης, συνεργάζεται από το 2000 με την Ελληνική Εταιρεία Αντλεριανών Σπουδών Θες/νίκης  ως συμβουλευτική ψυχολόγος και συντονίστρια ομάδων υποστήριξης, με την επενδυτική τράπεζα της  Μαύρης Θάλασσας   (BSTDB) και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό, όπου είναι υπεύθυνη για  τις ομάδες γονέων και αδερφών. Συνεργάζεται ακόμα με σχολεία δημόσια  και ιδιωτικά και δουλεύει ατομικά στο γραφείο της. Από το 1999 μέχρι το 2002 εργάστηκε ως συντονίστρια ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών  (SURVIVE-2 , YOUTHSTART και ECOS-OUVERTURE) και υπήρξε εκπαιδεύτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Μιλάει τρεις γλώσσες  (αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά) και είναι κάτοχος διπλώματος πιάνου. Ζει  στη Θεσσαλονίκη με τον σύντροφό της και με τους δύο γιους τους.