Σχολή Γονέων: Η Κοσμοενεργειακή Θεραπεία

19 Δεκεμβρίου 2018
Ώρα έναρξης: 18:30

Προσκεκλημένη της Μοντεσσοριανής Σχολής Ζαφρανά είναι η κα Βιβιάννα Μεταλληνού, βιογραφικό της οποίας επισυνάπτεται, η οποία θα μας εισάγει στην έννοια της Κοσμοενεργειακής Θεραπείας. Πρόκειται για μία ολιστική προσέγγιση βασίζεται στο Βιο-Ψυχο-Κοινωνικο- Πνευματικό μοντέλο, το οποίο αναγνωρίζει τις τέσσερις διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης και εργάζεται ταυτόχρονα με αυτές, ασκώντας, ισορροπώντας και διευρύνοντας την λειτουργία τους

ΒΙΒΙΑΝΝΑ Α. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ

Αρχιτέκτων, Ιστορικός της φιλοσοφίας του περιβάλλοντος, Εμψυχώτρια ομάδων και κοινοτήτων, Δημιουργός γεγονότων διδαχής από τη φύση, Σύμβουλος Πολιτιστικού Τουρισμού, Εφαρμοστής παραδοσιακών πρακτικών υγείας, Θεραπεύτρια ενεργειακής εξισορρόπησης, Κοσμοενεργέτρια.

Με την αύρα δύο θαλασσών στην καταγωγή – Αιγαίο και Ιόνιο- και το Ιωνικό DNA στο γεννεακό της μίτο, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αριστούχος της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και Κριτικών Φιλοσοφικών σπουδών Αρχιτεκτονικής, Τέχνης και Περιβάλλοντος του ΜΙΤ USA.

Βραβευμένη σε Πανελλήνιους &  Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, διηύθυνε από το 1985 μέχρι το 2015 στη Θεσσαλονίκη το Αρχιτεκτονικό Γραφείο METROPOLIS  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Βιβιάννα Μεταλληνού και Συνεργάτες, υπογράφοντας σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά έργα που τιμήθηκαν Πανελλήνια και Διεθνώς.  Εισήγαγε την περιβαλλοντική φιλοσοφική προσέγγιση σε αστικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας και σε ζητήματα αναβάθμισης και επανάχρησης ιστορικών οικισμών και κτηρίων. Διευθύντρια Έκδοσης του Αρχιτεκτονικού Εντύπου ΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟ (1989 – 94)  και Ιδρύτρια το 1993 του Πολιτιστικού Κέντρου & Σχολής Καλών Τεχνών AURA ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ με πολύμορφες και πρωτοποριακές δράσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης. Από τα σημαντικά το Α’ Πανευρωπαϊκό Βραβείο Καλειδοσκόπιο 1995, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ευρώπη: Μύθοι, Θρύλοι και Παραμύθια-Μια προσέγγιση μέσα από τα κόμικς.

Από τους πρώτους που μίλησε, δίδαξε και εφάρμοσε τον βιοκλιματικό σχεδιασμό στα κτήρια, και την ενεργειακή προσέγγιση για την οργάνωση της ζωής στις γειτονιές και τη βιώσιμη πόλη πριν τη φρενίτιδα της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής των σχολών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της νέας οικονομίας. Διεθνές Βραβείο για Βιοκλιματικό Σχεδιασμό Αγροτουριστικής Μονάδας Φιλοξενίας στην Πιερία με πρότυπες καλλιέργειες και εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια παιδιών και ενηλίκων. Σήμερα η μονάδα υποστηρίζει μια από πρώτες και λιγοστές με οριζόντιο σύστημα καλλιέργειες ζέας στην Ελλάδα, από τη διανομή των σπόρων μέχρι την κοινοπρακτική επεξεργασία της άλεσης και το δίκτυο απορρόφησης του αλευριού.

Από το 2005 δρα ως δημιουργός, συντονιστής και καθοδηγητής σε Προγράμματα Παιδείας Πολιτισμού στην ελληνική ύπαιθρο και τις πόλεις με χρηματοδότηση των δράσεων μέσω διαγωνισμού από ευρωπαϊκά ταμεία και δίκτυα – INTERREG II&III, SOUTHEAST, LEADER.

Σημαντικές δημιουργίες της το Πρόγραμμα Λειτουργίας του Πολιτιστικού Ξενώνα –Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς- Το Σπίτι των Κουρήτων στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου,   η Σύσταση Οικομουσείου Αγροτικής Ζωής Ορεινής Ρεθύμνης ΚΟΥΡΗΤΙΑ ΟΔΟΣ στον Ψηλορείτη, το διακρατικό Δίκτυο Θάλασσες Πολιτισμού σε Κρήτη και Κύπρο, η διερεύνηση και ένταξη στους Πολιτιστικούς Κήπους της Ευρώπης των ιστορικών πάρκων και αρχαιολογικών τοπίων των πόλεων της Μακεδονίας και η δημιουργία κοινών Πολιτιστικών Διαδρομών με μεγάλα ιστορικά τοπιακά σύνολα της ΝΑ Ευρώπης, Πανεπιστημιακές Ομάδες της Αρχιτεκτονικής και του Μεταπτυχιακού Συντήρησης & Αποκατάστασης του ΑΠΘ  για τη Μελέτη και Ανάδειξη των μονοπατιών με ξερολιθικές κατασκευές, που υποστήριξαν και πέτυχαν με τη δουλειά τους την ένταξη της Τέχνης της Ξερολιθιάς στον ελληνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – εθελοντική δουλειά στο νησί της Αμοργού.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της κοινωνικής εγρήγορσης και συμμετοχής στα κοινά, υπήρξε μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για μια δεκαετία, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του ΤΕΕ ΤΚΜ, πρωτεργάτης και Εκτελεστική Γραμματέας των ΠΟΛΙΤΩΝ κατά της Υποθαλάσσιας, μιας Κίνησης που ακύρωσε μια καταστροφική για την πόλη κεντρική επιλογή, του Δικτύου Κινήσεων για τη Θεσσαλονίκη, του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Κίνησης για τα Στρατόπεδα, Πρόεδρος της Κίνησης των Αλληλέγγυων της ΕΡΤ3 μετά το μαύρο στην ΕΡΤ, μέλος των Προεδρείων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου ΣΑΔΑΣ επί σειρά ετών, μέλος και αρωγός του ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΖΩΩΝ Θεσσαλονίκης και άλλων φιλοζωικών σωματείων.

Από το 2012 είναι από τις πρώτες πιστοποιημένες Κοσμοενεργειακές θεραπεύτριες στη Θεσσαλονίκη, σαν μια φυσική εξέλιξη που συνδέει τα επί μέρους σύνολα των ενδιαφερόντων της με το όλον της συμπαντικής μας ύπαρξης.